“În perioada 18 – 20 aprilie s-a desfăşurat la Iaşi Al III-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Coloproctologie, eveniment care a reunit peste 500 de asistenţi medicali, medici rezidenţi şi medici specialişti în gastroenterologie şi coloproctologie. Evenimentul s-a desfăşurat simultan în trei locaţii: Centrul de Conferinţe Palas, Centrul de Conferinţe Ramada şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi.
Organizatorii evenimentului au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Societatea Română de Coloproctologie, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Societatea Română de Neurogastroenterologie,
Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Asociaţia Română pentru Chirurgie Endoscopică, Asociaţia Institutului Regional de Oncologie Iaşi, Romanian Ostomy Patient Support Foundation şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Lectori de renume din strainatate au participat la lucrarile congresului si au prezentat lucrari stiintifice:
Soeren Laurberg (Copenhaga, Danemarca) – President of European Society of Coloproctology (2012-2013)
Sebastian Blaj – Regensburg, Germania, Clinica „Prof. Pompiliu Piso”
Franck Zinzindohoue – Hôpital Européen “Georges Pompidou”, Paris, Franţa-
Franck Pages – Hôpital Européen “Georges Pompidou”, Paris, Franţa
Guy Zeitoun – Hôpital Européen “Georges Pompidou”, Paris, Franţa
John Jenkins – St. Mark’s Hospital, Londra, Marea Britanie
Laszlo Damjanovich – Debrecen, Ungaria
Ignazio Grattagliano – Bari, Italia
Robert Lane – General Secretary of the International Federation of Surgical Colleges, Marea Britanie
Julia Margaret Williams – Senior Lecturer in Gastrointestinal Nursing, Marea Britanie
Structura ştiinţifică a evenimentului a inclus secţiuni de coloproctologie şi gastroenterologie, cursuri practice cu transmisii live din sălile de operaţii, mese rotunde şi un curs de îngrijire a pacienţilor stomizaţi pentru asistenţi medicali.
În prima zi a congresului au fost organizate trei cursuri postuniversitare care au avut ca tematică screeningul cancerului colorectal, nutriţia în cancerul colorectal şi excizia abdomino-perineală de rect (ELAPE). Participanţii la acest din urmă curs au beneficiat, pe lângă suportul clasic de curs, de posibilitatea de a asista la intervenţii chirurgicale live, efectuate în sălile de operaţii ale Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
Sesiunile de prezentări orale şi de postere au acoperit o tematică ştiinţifică variată, dintre topicurile care au suscitat un interes deosebit amintim: boala inflamatorie intestinală, colita pseudomembranoasă, polipii colonici şi cancerul colorectal, afecţiunile colorectale – de la funcţional la organic, posibilităţi actuale de diagnostic şi tratament multimodal al cancerului de rect, protocolul ERAS în chirurgia colorectală, abordul terapeutic în cancerul rectal recidivat, abordul minim invaziv în chirurgia colorectală (TEMS, chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică), strategiile de terapie multimodală pentru carcinomatoza peritoneală de origine colorectală, imuno-oncologia în cancerul colorectal, anestezia şi terapia intensivă în patologia colorectală, tratamentul actual al bolii hemoroidale şi nu în ultimul rând, principiile actuale de tratament ale diverticulozei colonice.”